BLOG

  • ŞEKERİ VE TATLILARI NEDEN SEVİYORUZ ?

    Şeker isteğimiz doğuştan gelir.

    Eski günlerde, insanlar ormanda yaşarken tatlılık, belirli bir şeyin yemek için güvenli olduğunun bir göstergesiydi. Muhtemelen doğada hem tatlı hem de toksik olan hiçbir yiyecek yoktur.

    Şeker, besin, lif ve diğer sağlıklı maddelerle dolu, makul miktarda ve doğal haliyle tüketildiğinde aslında oldukça sağlıklıdır.

    Şeker, iyi olma hissini destekleyen nörotransmiterlerin salınımını tetikleyerek beynin ödül sistemini uyarır.Bu mekanizma, tatlılara olan düşkünlüğümüzde bir rol oynayabilir.

    Beyin, sürekli bir kalori kaynağına ihtiyaç duyan enerjiye aç bir organdır. Sebzeler, meyvelere kıyasla daha az enerji taşır.

    Kıtlık çağlarında meyveler enerji sağladı, yiyecek bulamamanız durumunda yağ depolamamıza yardımcı oldu. Hayatta kalma mekanizmasıydı.

    Şekerler (karbonhidratlar) vücudun tükettiği ilk enerji kaynağıdır: enerjiye parçalanmaları protein ve yağ muadillerine göre çok daha hızlıdır.

    Enerjiye ihtiyacımız var.

    Yemek yememiz gerek!

    Ve vücudumuzdaki hücreler için tercih edilen yakıt kaynağı şekerlerdir (karbonhidratlar!).

    Yiyeceklerin “tadını” aldık ve doğada onunla birlikte gelen tüm iyi şeylerden uzakta, izole olarak kullandık. Ucuz rafine edilmiş şeker çok popular oldu.

    Tatlılar ve şekerli içecekler kan şekerinizi hızla yükseltir. Doğal ortamızda meyveler yediğimizde bu reaksiyon nadiren olur. O da ancak çok yenilirse.

    Tek başına rafine edilmiş seker böylece ölümcül hale geldi ve diyabet, obezite, yüksek tansiyon gibi birçok hastalığın sebebi oldu.

    Tatlı yediğimiz zaman beyinimizdeki hücreler vücuda hoş bir his veren opioid adı verilen bazı kimyasalları salgılar. Mutluluk ve rahatlatıcı hızın kaynağıdır.

    Bu fizyolojik etkiyi bilen bazı üreticiler, ürüne bağımlılık yaratmak ve satışları artırmak için mantıken olmaması gereken yerlerde bile şeker eklerler. Bu yüzden işlenmiş gıdalar günümüzde çok popular oldu.

    Ancak sağlıklı olmak istiyorsanız, şekerli gıdalar için evrimsel özleminizi tamamen göz ardı etmemelisiniz (AMA ÖLÇÜDE ve DOĞAL ŞEKİLDE).

    Zihinsel sürece dahilseniz, her gün ciddi kararlar alıyorsanız, bir çok bilgiyi ezberliyor ve işliyorsanız, spor aşığıysanız, tüm gününüzü ayakta geçiriyorsanız, şeker gibi

    bu hızlı karbonhidratlar (DOĞAL FORMLARDA) sizin için önemlidir:

    enerji sağlar ve zihni besler ve sakinleştirir.

    Stresli olduğumuzda kortizol adı verilen bir hormon düzeyimiz yükselir ve canımız şeker çeker çünkü serotonin sakinleştirici ve rahatlatıcı bir hormondur.

    Vücudumuz stresli hissettiğinizde şeker yemeye programlanmıştır.

    Şeker, besin, lif ve diğer sağlıklı maddelerle dolu olduğundan dolayı, makul miktarda ve doğal haliyle tüketildiğinde aslında oldukça sağlıklıdır.